در جهانی که ما در آن زندگی میکنیم و نرخ پیشرفت تکنولوژی به حدی است که آدمها فرصت تطبیق با تحولات را ندارند، کمتر ایدۀ خلاقانهای را میشود یافت که بدون بهره بردن از جهان اینترنت، بتواند، به تنهایی موفق شود. در این وضعیت که هر روز نرمافزار، وبسایت یا شبکه اجتماعی آنلاین به بازار عرضه میشود؛ شاید برای شما سوال پیش بیاید: که چرا فلان سایت یا اپلیکشن موفق بود و کارش گرفت و آن دیگری محو شد و نتوانست موفق شود؟
برای این سوال جوابهای زیادی میتوان یافت؛ اما یکی از مهمترین نحوۀ پاسخگویی آن سایت یا اپلیکیشن به نیاز مخاطب بوده است، وقتی مخاطبین این وبسایتها یا اپلیکشنها رضایت کافی را از آنها نداشته باشند، مطمئنا با توجه به جهان رقابتی که وجود دارد، به سمت اپلیکیشن یا سایت مشابه تمایل پیدا میکنند و این یعنی مرگ خاموش آن وبسایت یا اپلیکشن.
هر ایدۀ خلاقانۀ وابسته به اینترنت برای پاسخگویی به نیاز مخاطب از راهکارهای مختلفی بهره میبرد. که یکی از مهم و اساسیترینِ این راهکارها استفاده از طراحی وبسایت یا اپلیکشن است.
وقتی به صورت عادی حرف از طراحی وبسایت یا اپلیکشن زده میشود، ذهن اکثریت مردم، تصویری از کسی که پشت کامپیوتر نشسته و در حال تایپ کردن کدهای عجیب و غریب است، را متصور میشود، که این یک باور غلط است. تفاوت بسیاری بین یک طراح وب و یک سازندۀ وبسایت یا اپلیکشن وجود دارد. در واقع ساختن و کدنویسی وبسایت یکی از زیر فرایندهای طراحی محسوب میشود.
تفاوت این دو مانند طراح یک خودرو و کسی که سازندۀ اجزای ماشین است می باشد. طراحی به ویژگیهای ظاهری توجه دارد و سازنده یا مهندس به ساخت و کارکرد اجزا دقت میکند، البته که هر دوی اینها برای راه رفتن چرخهای ماشین لازم هستند.
![]() |
حال میخواهیم ببینیم که طراحیوب چه مراحلی دارد و طراح یا تیم طراحی برای این که ما به راحتی بتوانیم از یک وبسایت یا اپلیکیشن استفاده کنیم چه کارهایی انجام می دهد.
تیم طراحی برای این مرحله میبایست با توجه به هویت آن شرکت، اطلاعاتی را در مورد خدمات یا کالایی را که شرکت قصد دارد از طریق این وبسایت به فروش برساند، جمعآوری و تحلیل کند.
در این مرحله طراح باید برای طراحی نقشۀ سایت و اینکه برای ساختن آن از چه تکنولوژی بهره ببرد فکر و بهترین ابزار موجود را با توجه به نیاز مشتری انتخاب بکند. طبیعی است که هر ابزار نقاط قوت و ضعفی دارد که ممکن است یک انتخاب اشتباه منجر به کاهش کارآمدی سایت و یا عدم تحقق اهداف شرکت برای بهروری حداکثر وبسایت یا اپلیکشناش شود.
در اینجا طراح میبایست در مورد هویت بصری وبسایت فکر کرده و با توجه به ساختار و نوع محصول یا خدمتی که شرکت قصد دارد از طریق وبسایت یا اپلیکیشن به مخاطبیناش عرضه کند، مناسب ترین طراحی الگوها و فرمها را برای وبسایت انتخاب کند. برای مثال، فرض کنید شما قصد دارید در شرکت کارگزاری بورس سرمایه گذاری کنید، وقتی وارد سایت میشوید با تم رنگی صورتی و سفید مواجه میشوید، طبیعتا اولین سوالی که به ذهن شما خطور میکند این خواهد بود که شاید صفحه را اشتباهی باز کردهام.
هویت بصری، اولین المان مواجهه مخاطب با شرکت طرف مقابلاش است و اگر این اشکال، رنگها یا نوشتهها به گونهایی باشد که مخاطب با دیدن آن حسی مطابق با خواستۀ شرکت درونش بوجود آید، احتمال اینکه شرکت بتواند این فرد را از مخاطب به مشتری تبدیل کند به مراتب افزایش پیدا میکند. به عنوان مثال، شما با دیدن یک مستطیل زرد رنگ بیاد شبکه نشنال جئوگرافی خواهید افتاد، این شبکه برای تبلیغ یا نشان دادن خودش به مشتری در تبلیغات حتی لازم نیست اسمی از خود ببرد و تنها با نشان دادن همان مستطیل زرد رنگ به مخاطبینش میفهماند که این محتوا مربوط به شبکۀ او است.
خلاصه:
قالبها و مدلها
استایل دیداری
قابلیت استفاده از UI ، UX
![]() |
در مرحله بعد طراح باید به فکر تولید محتوا برای برندیگ و نمایش خصوصیات و تواناییهای شرکت یا برند باشد. باید دقت داشت که محتوای تولید شده حق تکثیر را رعایت کرده باشد (که البته این مساله مربوط به ایران نمیشود و دغدغۀ طراحان خارج از ایران است). طراح باید برای تولید عکس و ویدئوی تبلیغاتی و معرفی محصول یا خدمات وبسایت، طراحی مناسبی انجام دهد و در نهایت یکی از مهمترین مسائل برای کسب مخاطب بیشتر، بهینه سازی سایت برای موتورهای جست و جو است که اصطلاحا به آن سئو گفته میشود.
خلاصه:
1-کپی رایت
2-عکس و ویدئو تبلیغاتی
3-سئو ( بهینه سازی موتور جست و جو)
در این مرحله که در اول مقاله هم مختصرا به آن اشاره شد، طراح باید افرادی را به منظور کدنویسی در اختیار بگیرد و بر حسن انجام خواستههای شرکت نظارت داشته باشد؛ همینطور برای تامین پایگاه داده از سرویسی استفاده کند که مطابق با نیاز وبسایت یا اپلیکیشن باشد و در نهایت از تیم برنامه نویسی درخواست کند که وبسایت یا اپلیکیشن در پلتفرم های مختلف قابلیت پاسخگویی داشته باشد. شاید قبلا وقتی با گوشی وارد وبسایتی میشدید میدیدید که فرم سایت کاملا بهم ریخته است و کار کردن با آن برای شما سخت شده، این اِشکال بخاطر عدم تطبیق سایت با پلتفرمهایی غیر از کامپیوتر بوده است.
در این مرحله طراح میبایست بر حسن انجام روندهای گذشته و در نهایت تست کردن محصول خروجی، که قرار است به شرکت به عنوان وبسایت یا اپلیکیشن تحویل داده شود نظارت کند. تست کردن تکتک اجزای سایت که هر کدام به تنهایی یا مشترکا، به درستی عمل کنند، تست کردن وبسایت روی مرورگرهای مختلف و نظارت بر تطبیق وبسایت با تمامی آنها و در نهایت توجه به این نکته که آیا این وبسایت یا اپلیکیشن توانایی برآورده کردن تمامی نیازهای درخواستی شرکت را دارد یا نه و همینطور مخاطبین با ورود به وبسایت یا اپلیکیشن به راحتی توانایی آشنایی با نحوۀ عملکرد آن را دارند یا خیر.
خلاصه:
تست تکنیکال
سازگاری با بروزرهای مختلف
برآورده شدن تمامی نیازهای شرکت و مخاطبین
بعد از اتمام و بارگذاری سایت، تیم طراح میبایست بر حسن عملکرد وبسایت نظارت داشته باشد و در صورت بروز یا تشخیص مشکل در سریعترین زمان ممکن مشکل را رفع و رجوع کند. اگر ایرادی در قسمتی از سایت بروز کرد آن را اصلاح نماید و بعد از اطمینان از صحت و کارکرد درست وبسایت یا اپلیکشن اقدام به نگهداری از وبسایت نماید، زیرا به دلیل بروز اختلال در سرورها ممکن است در عملکرد وبسایت یا اپلیکشن مشکلی بوجود بیاید، و یا با معرفی تکنولوژی جدید نیاز باشد که وبسایت برای حفظ تعامل با مخاطبین، آن را بروزرسانی کند.
خلاصه:
مانیتور کردن وبسایت یا اپلیکشن بعد از شروع به کار
اطلاع ایرادات
نگهداری
میبینید که خلاف باور عموم طراحی وبسایت، تنها به کدنویسی خلاصه نمیشود و مراحل نسبتا پیچیدهای دارد و هر وبسایت یا اپلیکیشن موفقی که شما به راحتی هر روزه درحال استفاده از آنها هستید، یک تیم قوی از طراحان را پشت خود دارد تا خللی در تعامل شما با وبسایت یا اپلیکشن بوجود نیاید و همچنین هر روز آن شرکت بتواند مخاطبین جدید جذب کند. به همین دلایل دانش طراحی وب هر روز مهمتر و ارزش کار این طراحان بیشتر از قبل مشخص میشود. این دانش هم به کسانی که علاقه به ورود به این دنیای شگفت انگیز را دارند واجب است و هم ضروری برای شرکتها و برندهایی که این نیاز را بیشتر از قبل در خود حس میکنند و دیر یا زود میبایست به این سمت یعنی دنیای اینترنت حرکت کنند.
یک نقطه عطف مهم برای پایتون در سال 2020 اتفاق افتاد. پایتون 2.7 برای اولین بار در سال 2010 منتشر شد و در 1 ژانویه 2020 پستیبانی رسمی از اون تموم شد. پایتون 2 نزدیک به 20 سال به خوب...
توزیع لینوکس یا در حقیقت توزیع گنو/لینوکس (در حالت عامیانه بین بیشتر مردم گنو/لینوکس به عنوان لینوکس شناخته میشه که البته اشتباه هستش چون لینوکس فقط بخشی از سیستم عام...
دقیقاً در نقطه مقابل نوع استاتیک قرار میگیره یعنی زبانهایی که از این نوع استفاده میکنن نوع داده متغییر ها رو در هنگام اجرا بررسی میکنن یا به قول خارجی ها “check on the fly...
درواقع توسعه دهندهای گرامی اومدن دوباره یک کامپایلر مخصوص برای پایتون میکرو کنترلی ساختن و همچنین یک اجرا کنند و … که خیلی کار سختیه و کار هر کسی نیست! ولی همین کار...
بررسی ویژگی ها و مزیت ها و جزییات این زبان از حوصله این مقاله خارج هست و در این مقاله من فقط به 5 کاربرد پایتون در تکنولوژی اشاره میکنم ولی اگه علاقمند هستید که بیشتر د...
خروجی ها تو پایتون با امکانت زیادی رو به رو هستن شامل فونت مناسب، پشتیبانی از زبانهای فراوان نظیر فارسی و انگلیسی و همچنین پشتیبانی از رنگهای مختلف....